ye-logo.v1.2

«Україна починається з села, а добро – з волонтерства»

3948

Вважають організатори першого фестивалю «Крила надії», який відбувся у селі Міцівці Дунаєвецького району

За словами однієї із активних діячок волонтерського руху на Хмельниччині, викладача Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Інни Ящук, 2011 рік стане роком волонтерства та добра. Діяльність активних «тимурівців» сучасності охопила понад 80 сіл України. Село нині у дуже важкому становищі, тому, за переконанням волонтерів, звідси й потрібно починати добрі справи. Аби висловити свою солідарність із подільськими однодумцями, на Дунаївеччину з’їхалися волонтери з Миколаївської, Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Рівненської та Луганської областей. Всього понад 300 учасників. Фестиваль приїхав саме у Міцівці завдяки зусиллям найактивнішої місцевої волонтерки Лариси Трачук. Досить великий сільський клуб ледве вмістив стільки гостей. Хоча в їхньому приїзді, окрім підняття духу єдності та оптимізму, є ще один вельми суттєвий плюс. Завдяки фестивалю сільський клуб отримав друге життя – скрізь свіжа фарба, поремонтовані стільці у залі, електрика, сцена, на вікнах нові штори, за тривалий час нарешті напалили. І велике свято для місцевих мешканців.
Аби усім присутнім продемонструвати головний принцип роботи проекту «Створення корпусу волонтерів для сільських громад України», організатори розповіли історію одного індійського хлопчика, який допоміг вірою у свої сили вирішити проблему маленького села. Він взявся прибрати з дороги дерево, яке відрізало шлях до поселення. Дивлячись на хлопця, громада дружно взялася з усіх боків, і десятками пар рук вирішили спільну проблему. Так само у кожному українському селі можна вирішити нагальні питання. Принаймні, у цьому переконані волонтери. Саме популяризація волонтерського руху у сільських громадах – пріоритет не лише для наших земляків – Фонду сталого розвитку «Стара Волинь», Корпорація «Сварог Вест Груп» та інших, але й для агентства США з Міжнародного Розвитку USAID. Адже підтримка заокеанських однодумців допомогла втілити в життя значну кількість проектів українських волонтерів.

«У селах Хмельниччини реалізовано проектів на 1 мільйон 200 тисяч гривень», - стверджує Михайло Ганаба, керівник проекту «Створення корпусу волонтерів для сільських громад».

Активними втілювачами таких проектів виявилися студенти та викладачі Хмельницької педагогічної академії. До слова, саме вони представляли свої доброчинні проекти в рамках співпраці із благодійним фондом «Україна 2000». Не меншу активність вони проявили й на волонтерській ниві. Серед їхніх проектів – допомога одиноким літнім людям, дітям-сиротам та інвалідам, екологічні акції – очищення річок та парків і багато іншого. Як висловилася представниця американського агентства USAID Крістіна Бек, те що вона почула і побачила вже приємно її здивувало, але продовження обов’язково буде.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую